A zsidóság történetével kapcsolatos munkafolyamatok az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltárában

Main Article Content

Kis József
https://orcid.org/0009-0001-5013-2760

Absztrakt

A dolgozat célja a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltárában folyó szakmai munka egy speciális részének a bemutatása, amely a zsidó vonatkozású, elsősorban a holokauszttal kapcsolatos források feltárását, megismerhetőségét igyekszik elősegíteni. Írásomban részletesen, forráscsoportok szerint taglalom az elmúlt tizenöt évben végzett jegyzékelési és digitalizálási munkáinkat, az egyes irategyüttesek bemutatásával pedig néhány kevésbé kutatott iratanyag kutatásának a hasznosságára kívánom felhívni a figyelmet.
Gyakorlati kérdések, megoldandó feladatok indikálták azt a következetes programot, amely a tagintézményünkben a zsidó vonatkozású iratok feltárására irányult. A 2000-es évek végén számottevő, zsidó származásúak által benyújtott állampolgársági ügyben és a holokauszttal kapcsolatos kérelem érkezett az akkori megyei levéltár Alsózsolcai Fióklevéltárába. Emellett nagyszámú családfakutató kereste fel intézményünket hasonló tárgyú iratok felől érdeklődve. Az érintett iratanyagok egy része semmilyen irattári segédlettel (iktatókönyv, mutatókönyv) nem rendelkezett, ami a munkát nagy mértékben megnehezítette. Ennek orvoslására 2009-ben az akkori Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Alsózsolcai Fióklevéltárában egy darabszintű segédletkészítési hullám indult el, amely később a levéltár – immár a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára – más részlegeire is kiterjedt.
Jelen írásunkban a zsidóság XX. századi történelmével kapcsolatos és tagintézményünkben őrzött fontosabb iratok adattartamát és hasznosíthatóságát kívánjuk bemutatni, valamint azt a levéltári feldolgozó munkát, amelynek célja ezen iratok könnyebb és gyorsabb elérhetőségét tűzte ki célul. Az irategyütteseket két, egymástól nem feltétlenül elválasztható csoportba soroljuk, így külön kezeljük a holokauszttal és az egyéb állampolgársági ügyekkel kapcsolatos irategyütteseket.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kis, József. „A zsidóság történetével Kapcsolatos Munkafolyamatok Az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltárában”. Egyháztörténeti Szemle 24, no. 2 (szeptember 18, 2023): 185–195. Elérés július 7, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/122.
Rovat
Beszámoló
Információk a szerzőről

Kis József, MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára

Levéltár igazgató

Plaudit

Hasonló cikkek

1 2 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.