Marczali Henrik és a vatikáni kutatások

Main Article Content

Bárány Zsófia
https://orcid.org/0009-0005-2343-9336

Absztrakt

A Magyar Tudományos Akadémia egykori főtitkárának, Fraknói (Frankl) Vilmosnak köszönhetően az 1890-es évekre intézményesültek a vatikáni magyar kutatások. Marczali Henrik legrégebbi tanítványai közül is voltak, akik bekapcsolódtak a rendszeres munkálatokba, sőt, vállaltak kiemelt szerepet a Római Magyar Történeti Intézet működésében. Marczali szintén kutatott az Örök Városban, illetve jó, bizalmas kapcsolatban állt Fraknóival, valamint baráti kapcsolatot ápolt a római kutatásokat támogató, tudós kalocsai érsekkel, Haynald Lajossal is.  A Vatikáni Magyar Okirattár 1884 és 1891 között nagyvilágot látott kötetei a 19. század végi hazai katolicizmus kiemelkedő szellemi teljesítményei voltak, amelyeket a hazai világi tudományos fórumok is elismerő figyelemmel kísértek.  Feltehetőleg mindez szerepet játszhatott abban, hogy 1890-ben Marczali tanulmányt írt a pápaság és Magyarország modernkori érintkezésének témakörében.  Ehhez az írásához azonban elsősorban nem levéltári források, hanem egy 50 évvel korábban, javarészt a pápai államban íródott, magyar püspöki napló szolgált alapul, amelyet az elhunyt főpap egykori titkárától kapott meg a történész.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bárány, Zsófia. „Marczali Henrik és a vatikáni kutatások”. Egyháztörténeti Szemle 24, no. 2 (szeptember 18, 2023): 129–139. Elérés július 4, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/144.
Rovat
Tanulmány
Információk a szerzőről

Bárány Zsófia, Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoport

Bárány Zsófia
kutató - researcher
Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoport  - Lipták Dorottya Research Group
Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület, 1827 Budapest National Széchényi Library, Buda Castle, "F" Building, H-1827 Budapest, Hungary   Tel./Phone: +36-1-4878693

Plaudit

Hasonló cikkek

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.