„Ősi hittel, becsülettel a hazáért” A győri 479. Szőgyi László cserkészcsapat

Main Article Content

Vörös Kata
https://orcid.org/0000-0002-3817-8117

Absztrakt

A Magyar Cserkészszövetség 1933 júniusában jegyezte be tagjai közé a 479. számú Szőgyi László cserkészcsapatot. 1941 novemberében a szövetség kizárta tagjai közül a zsidó cserkészcsapatokat, így nyolc év működés után a győrieket is. A 479. csapat szervezőtestülete a Győri Izraelita Hitközség volt, azonban bázisintézménye a Révai Miklós Főreáliskola, amelynek értesítője minden évben beszámolt a csapat működéséről. A Főreáliskola értesítőire és a gödöllői Cserkész Könyvtár- és Levéltár iratanyagára támaszkodva tanulmányomban arra vállalkozom, hogy rekonstruáljam a győri 479. Szőgyi László cserkészcsapat történetét: a megszervezés körülményeit, a névadás motivációját, a vallásos és szekuláris eseményeket, a győri cserkészmunka jellegzetességeit, valamint az antiszemitizmus térhódítását és következményeinek megjelenését a csapat életében.
Kutatásom a 2018-ban indult Zsidó cserkészcsapatok története: identitás és emlékezet kutatási projekt része, melynek célja az 1913 és 1948 között működő zsidó cserkészcsapatok történetének feltárása. A projekt korábbi szakaszai rávilágítottak arra, hogy az egykori pesti és vidéki csapatok megőrzött emlékezete és dokumentációja között egyenlőtlenség mutatkozik: míg a pesti csapatokról maradt fent iratanyag, fényképek, – vagy akár kivételes esetben, mint a 311. Vörösmarty cserkészcsapat, amelynek tagjai még a mai napig szerveznek találkozókat – összegyűjtött visszaemlékezések, évfordulós kiadványok is elérhetőek, addig a vidékiek szinte eltűntek, úgy mint a győri 479. Szőgyi László cserkészcsapat is.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Vörös , Kata. „»Ősi Hittel, becsülettel a hazáért«: A győri 479. Szőgyi László cserkészcsapat”. Egyháztörténeti Szemle 24, no. 2 (szeptember 18, 2023): 85–101. Elérés július 7, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/121.
Rovat
Tanulmány
Információk a szerzőről

Vörös Kata, Budapest University of Jewish Studies

Vörös Kata doktoranda, Országos Rabbiképző –Zsidó Egyetem, Zsidó Vallástudományi Doktori Iskola, és tanársegéd, Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, Művelődés- és Kultúratörténeti Tanszék.

Plaudit

Hasonló cikkek

1 2 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.