Gloria – Credo – Ratio – Utilitas Takács Gábor: „…sem gloria, sem credo…” Egyházmodernizáció és felvilágosodás. Egyházreformeri célkitűzések a felvilágosodás korában. META Könyvek. Pécs, 2021. 198. o.

Main Article Content

Gőzsy Zoltán
https://orcid.org/0000-0002-1623-937X

Absztrakt

Az itt tárgyalt kötet fő érdeme, hogy kortárs szövegeken keresztül mutatja be a 18. század második felének és a 19. század első felének katolikus szellemi gondolkodását, ami lehetővé teszi a felvilágosodás komplexebb, differenciáltabb értelmezését. A kötet tulajdonképpen egy forráskiadvány, ahol a szerkesztett körlevelek rávilágítanak arra, hogy a katolikus egyház milyen utat járt be a felvilágosodáshoz való viszonyában az együttérzéstől a kemény kritikáig és a nyílt szembenézésig. Ugyanakkor eklektikus képet kapunk arról is, hogy a klérus képviselői milyen eltérő álláspontokat fogalmaztak meg, attól függően, hogy a különböző korszakokban és elvek mentén milyen kihívásokra válaszoltak.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Gőzsy, Zoltán. „Gloria – Credo – Ratio – Utilitas: Takács Gábor: »…sem Gloria, Sem credo…« Egyházmodernizáció és felvilágosodás. Egyházreformeri célkitűzések a felvilágosodás korában. META Könyvek. Pécs, 2021. 198. O”. Egyháztörténeti Szemle 22, no. 4 (január 25, 2022): 161–167. Elérés július 4, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/17.
Rovat
Recenzió
Információk a szerzőről

Gőzsy Zoltán, University of Pecs

Egyetemi docens, PTE BTK TTI Újkortörténeti Tanszék

Plaudit

Hasonló cikkek

1 2 3 4 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.