Nemes asszonyok mecenatúrája a 17. században a Magyar Királyságban Batthyány Erzsébet és Thököly Éva, mint az egyház patrónái

Main Article Content

Viskolcz Noémi
https://orcid.org/0000-0002-7526-1817

Absztrakt

A kora újkori nemes asszonyok mecenatúrájáról kevés forrás áll rendelkezésre. Ezért fontosak a fennmaradt végrendeletek, amelyekben a nők önállóan dönthettek a saját vagyonrészükről. A tanulmányban két arisztokrata nő, Batthyány Erzsébet és Thököly Éva végrendeleteinek elemzésére kerül sor, azt a szempontot szem előtt tartva, hogy milyen rendelkezéseket tettek az egyház javára. Bár mindketten evangélikus családban nevelkedtek, még a házasságuk előtt katolikus hitre tértek és attól kezdve a katolikus egyház és intézményei elkötelezett támogatóinak számítottak. Özvegységük, illetve Thököly Évának a férjétől való különélése során patrónusi tevékenységük kiteljesedett, Batthyány grófnő elsősorban a domonkos, a hercegasszony pedig a ferences rendet támogatta. Vagyonuk nagy részét gyermekeik örökölték, de számottevő összegeket fordítottak egyházi alapítványok létrehozására, építkezésekre, templomok felszerelésére, papok támogatására, amely koruk kiemelkedő patrónáivá tették őket.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Viskolcz, Noémi. „Nemes Asszonyok mecenatúrája a 17. Században a Magyar Királyságban: Batthyány Erzsébet és Thököly Éva, Mint Az egyház patrónái”. Egyháztörténeti Szemle 23, no. 4 (április 3, 2023): 36–57. Elérés július 4, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/107.
Rovat
Tanulmány
Információk a szerzőről

Viskolcz Noémi, University of Miskolc

Miskolci Egyetem BTK Történettudományi Intézet, főiskolai tanár

Plaudit

Hasonló cikkek

1 2 3 4 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.