Teológia és felvilágosodás. Decsy Sámuel, Benedek Sámuel és Szabó Zsigmond köszöntői egy odera-frankfurti teológiai disszertációban

Main Article Content

Bodnár-Király Tibor
https://orcid.org/0000-0001-6521-5668

Absztrakt

A dolgozat célja Decsy Sámuel (1742–1816), Benedek Sámuel és Szabó Zsigmond latin nyelvű köszöntő verseinek közreadása. A kutatás számára eddig ismeretlen versek Johann Isaac Ludwig Causse (1728–1802) és Hermann Nonnen (1738–1781) 1771-ben megjelent teológiai doktori értekezésének (Dissertatio Inauguralis Theologico Historica De Cura Dei Singulari Circa Genus Messiae) függelékében lettek kinyomtatva. A tanulmányban a disszertációt három közelítésben vizsgálom. A kutatás eredményeire támaszkodva elsőként a tágabb intellektuális kontextus ismertetésére kerül sor. Ennek során külön kitérek a teológiaoktatás és a felvilágosodás helyzetére Odera-Frankfurtban. Ezt követően külön figyelmet szentelek Johann Isaac Ludwig Causse és Hermann Nonnen karrierjére, valamint a nevük alatt megjelent disszertáció főbb ismertetőjegyeire. Végül sort kerítek a disszertáció és a köszöntő versek szerzői közötti kapcsolat értelmezésére. A versek eredeti latin átiratát a tanulmány mellékletében közlöm. A dolgozatban amellett fogok érvelni, hogy a 18. századi Odera-Frankfurtban a teológiai felvilágosodás fontos szerepet játszott a világi tudományok közvetítésében. Ilyen módon a helyi teológus képzés és tudástermelés vizsgálata megkerülhetetlen tényezőként jön számításba a kelet-európai kultúrtranszfer folyamatok értelmezésekor.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bodnár-Király, Tibor. „Teológia és felvilágosodás. Decsy Sámuel, Benedek Sámuel és Szabó Zsigmond köszöntői Egy Odera-Frankfurti teológiai disszertációban”. Egyháztörténeti Szemle 23, no. 2 (november 5, 2022): 73–99. Elérés július 7, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/66.
Rovat
Tanulmány

Plaudit