A Csehszlovákiában zajló nemzetiségi konfliktusok hatása a pozsonyi, illetve a liptószentmiklósi szlovák evangélikus diakonissza anyaházak alapítására, működésére, partnerségére és nemzetközi kapcsolataira a 20. század első felében

Main Article Content

Kondor Boglárka
https://orcid.org/0000-0002-7961-7083

Absztrakt

A liptószentmiklósi első szlovák nyelvű evangélikus diakonissza anyaház 1935-ben kezdte el szeretetszolgálatát Csehszlovákia, majd az 1939 – 1945 között önállóan működő Szlovákia területén. A liptószentmiklósi intézmény pozsonyi diakonissza intézettől történő függetlenedéséhez jelentősen hozzájárultak a korban kibontakozó szlovák nemzetiségi törekvések. A tanulmány röviden elemzi az autonómiatörekvések hatását, feltárja a liptószentmiklósi diakonissza anyaház működését egészen az alapítástól kezdődően az ötvenes években bekövetkező államosításig, valamint kitér az intézet belföldi és nemzetközi szeretetintézményekkel és anyaházakkal fenntartott kapcsolataira.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kondor, Boglárka. „A Csehszlovákiában Zajló nemzetiségi Konfliktusok hatása a Pozsonyi, Illetve a liptószentmiklósi szlovák evangélikus Diakonissza anyaházak alapítására, működésére, partnerségére és nemzetközi Kapcsolataira a 20. Század Első felében”. Egyháztörténeti Szemle 23, no. 4 (április 3, 2023): 128–156. Elérés július 4, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/50.
Rovat
Tanulmány

Plaudit