A kegyúri jog és a térítő földesúri ellenreformáció lehetőségei Felekezeti alapú konfliktusok Varannón és Ungváron a 17. században

Main Article Content

Borbély Zoltán

Absztrakt

Az 1608. évi vallásszabadság törvénye és a Wesselényi-féle összeesküvés (1664-1671) közötti időszakot a „hittérítő földesúri ellenreformáció” felfogása jellemezte, amely alakította az erőviszonyokat a növekvő katolikus vallás és a protestáns egyházak között. Ebben az időszakban a földesurak békés (vagy kevésbé békés) eszközökkel megpróbálták jobbágyaikat saját vallásukra téríteni, ahol a „jus patronatus” segített nekik. Tanulmányomban két északkelet -magyarországi település (oppidum) vallási életét és az azokat befolyásoló tényezőket elemzem. A kérdés mikrotörténeti elemzésének eredményeként rámutatok a kálvinista pártfogó rendszer nagy jelentőségére, amely nagyon erős társadalmi struktúrát alakított ki. Ez a szerkezet tovább élt, amikor a földesurak áttértek a katolikus vallásba. Ebben a helyzetben több vallásbeli konfliktus alakult ki a katolikus és a protestáns prédikátorok között. A protestáns prédikátorok jutalma és kiváltságai megvédték a nemes vármegyét, ahol a legmeghatározóbb hatalom a protestáns nemesek szövetsége volt. Ez a szövetség sikeres volt a magyar diéták politikai akaratteremtési folyamataiban, és ennek eredményeképpen alakult ki a gyóntatási rend mint a korporativitás különleges típusa.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Borbély, Zoltán. „A Kegyúri Jog és a térítő földesúri ellenreformáció lehetőségei: Felekezeti Alapú Konfliktusok Varannón és Ungváron a 17. Században”. Egyháztörténeti Szemle 22, no. 4 (március 11, 2022): 43–66. Elérés július 7, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/3.
Rovat
Tanulmány
Információk a szerzőről

Borbély Zoltán, Eszterházy Károly College

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, adjunktus

Plaudit

Hasonló cikkek

1 2 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.