A 17. század közepi hatalmi és felekezeti küzdelmek Felső-Magyarországon egy rendhagyó ingatlanügylet tükrében A kassai királyi ház jezsuitáknak adományozása és a felső-magyarországi főkapitányi székhely áthelyezése

Main Article Content

Barta M. János
https://orcid.org/0000-0003-0018-691X

Absztrakt

A tanulmány a kassai királyi ház jezsuita rend számára történő eladományozásának ügyét tárgyalja, bemutatva az alternatív elképzeléseket, az épület kibővítéséig és átadásáig vezető utat, valamint az azt övező politikai-felekezeti alapú konfliktusokat. Az épület birtokba vétele mérföldkövet jelentett az 1650-es évek elején még rezidencia formában működő jezsuiták számára a nagyobb intézményi önállóságot jelentő kollégiummá alakulás útján. A királyi adomány egyúttal a felső-magyarországi főkapitányi székhelynek a szakirodalomban rendre feledésbe merülő áthelyezését és a Bornemissza-ház e célból való megvásárlását is jelentette.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Barta M., János. „A 17. Század közepi Hatalmi és Felekezeti küzdelmek Felső-Magyarországon Egy Rendhagyó ingatlanügylet tükrében: A Kassai királyi ház jezsuitáknak adományozása és a Felső-magyarországi főkapitányi székhely áthelyezése”. Egyháztörténeti Szemle 24, no. 3 (november 27, 2023): 25–44. Elérés július 4, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/127.
Rovat
Tanulmány
Információk a szerzőről

Barta M. János, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH)

MTA-ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoport, Kora újkori középiskolai jezsuita oktatás, tudományos munkatárs

Szerzői név: Barta M. János (PhD)

Plaudit