„az igaz hitre vezérlő Szent lelkit adja neked írette.” Kísérlet a kisvárdai viszonyok árnyalására

Main Article Content

Dienes Dénes

Absztrakt

A tanulmány a magyar reformáció egyik legjelentősebb védőnőjének, Várday Katának az életrajzát vizsgálja, tekintettel a reformáció folyamatára, és ezzel együtt a kisvárdai templom reformációjára.


A kérdéssel eddig foglalkozó történetírással ellentétben – Ipolyi Arnold disszertációja alapján, annak paradigmáit elfogadva – úgy gondolom, hogy Várday Kata gyermekkora óta a református hitben nőtt fel. Ugyanakkor a kisvárdai egyház reformációját is vizsgálom: A korábbi szakirodalom ennek dátumát – elfogadva Ipolyi, véleményem szerint tényekkel nem kellően alátámasztott feltételezését – 1605-re, Várday Kata feltételezett megtérésének keltezésére teszi. Ezzel szemben azt állítom, hogy a késő-középkori – kora újkori kisvárdai egyház szerves folyamatban fogadta el a reformáció evangélikus, majd református tanításait.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Dienes, Dénes. „»az Igaz Hitre vezérlő Szent Lelkit Adja Neked írette.«: Kísérlet a kisvárdai Viszonyok árnyalására”. Egyháztörténeti Szemle 22, no. 4 (január 25, 2022): 81–90. Elérés július 4, 2024. https://egyhaztortenetiszemle.hu/ojs/index.php/e/article/view/14.
Rovat
Közlemény
Információk a szerzőről

Dienes Dénes, Reformed Theological Academy of Sárospatak

Sárospataki Református Teológiai Akadémia Tudományos Gyűjteményei igazgatója.

Plaudit

Hasonló cikkek

1 2 3 > >> 

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.