A Magyar Ferences Rendtartomány a 14. században - Galambosi , Péter (Egyháztörténeti Szemle, 2024)
A ferences rendtartományok első olyan összeírását, mely az egyes provinciák mellett immár név szerint felsorolja azok őrségeit és kolostorait is, Paulinus Venetus pozzuoli püspök készítette el 1340 körül. A lajstrom a magyar rendtartomány kötelékében 8 őrséget és összesen 45 kolostort említ, s bár a felsorolás nem hiánytalan, mégis átfogó képet nyújt a magyar provincia 14. századi szervezetéről. Több magyar kolostor első említése éppen ebből az összeállításából ismert. A tanulmány a forrás magyar vonatkozásait vizsgálja, kiemelve annak kritikus pontjait, egyúttal mérlegre helyezi a kérdéskört érintő, máig mérvadónak tekintett szakirodalmat.