A sülyi Szent Anna-kápolna alapítása (1521) - Csiba, Balázs (Egyháztörténeti Szemle, 2022)
A tanulmány a sülyi Szent Anna-kápolna (Pozsony megyei község, ma szlovákiai Sul’any) történetéhez nyújt eddig ismeretlen információkat. A korábbi szakirodalom szerint a kápolna a 14. században épült, alapítási oklevelet azonban csak két évszázaddal később, 1521. július 30-án adták ki. II. Ulászló király a falut Erdöskereki Acél István kamarásnak, Zaránd megyei nemesnek adományozta 1504 körül, akinek a következő évtizedben itt volt a rezidenciája, amely valószínűleg 1514 végén a pozsonyi vár várkastélya lett. A szóban forgó kápolna alapítója is, építése feltehetően 1521-ben történt.