„A Bimbó út” elfeledett története - Wintermantel , Balázs (Egyháztörténeti Szemle, 2024)
A Magyarországi Református Egyház Egyetemes Konventjének „Jó Pásztor” Missziói Albizottságának, a Magyar Evangéliumi Egyházak Jó Pásztor Alapítványának és az International Hebrew Christian Alliance Magyarországi Szövetségének élete összekapcsolódott egyrészt vezető személyiségük, Éliás József személyében, másrészt fél évtizeden keresztül egy épületben zajlott; a Budapest rózsadombi, Bimbó út 51. szám alatti villában.Az épület viszontagságos története és tulajdonosváltásai jól szemléltetik a világháborúba sodródó országnak a háború alatti végsőkig tartó küzdelmét, a háborút követő, az egyházak életében is erőteljesen tapasztalható fellendülést, majd a kommunista rendszer megszilárdulásával az egyházaknál is kialakult, megmerevedő hozzáállást. A rendszerváltást követő kárpótlás az egyházak életében sem töltötte (tölthette) be azt a rendeltetését, mely az ezt előíró törvényt meghozók célja volt, de mégis segítséget jelentett a történelmi egyházak működéséhez.Az egyháztörténeti tanulmányok között ritka egy konkrét épület történetének bemutatása, melyre tanulmányomban kísérletet teszek. Az 1916 és 2016, de kiemelten az 1945 és 1952 közötti eseményeket részleteiben ismertető helytörténet 33 korabeli, eddig nem publikált dokumentum jegyzetelt forrásközlésével egészül ki, melyek három egyházi levéltárból, illetve magángyűjteményből származnak többéves saját kutatásom eredményeképpen, s az áttekintő tanulmányban nem részletezett kérdések megismeréséhez nyújt szinte teljeskörű háttérinformációt.