Gloria – Credo – Ratio – Utilitas. Takács Gábor: „…sem gloria, sem credo…” Egyházmodernizáció és felvilágosodás. Egyházreformeri célkitűzések a felvilágosodás korában. META Könyvek. Pécs, 2021. 198. o. - Gőzsy, Zoltán (Egyháztörténeti Szemle, 2022)
Az itt tárgyalt kötet fő érdeme, hogy kortárs szövegeken keresztül mutatja be a 18. század második felének és a 19. század első felének katolikus szellemi gondolkodását, ami lehetővé teszi a felvilágosodás komplexebb, differenciáltabb értelmezését. A kötet tulajdonképpen egy forráskiadvány, ahol a szerkesztett körlevelek rávilágítanak arra, hogy a katolikus egyház milyen utat járt be a felvilágosodáshoz való viszonyában az együttérzéstől a kemény kritikáig és a nyílt szembenézésig. Ugyanakkor eklektikus képet kapunk arról is, hogy a klérus képviselői milyen eltérő álláspontokat fogalmaztak meg, attól függően, hogy a különböző korszakokban és elvek mentén milyen kihívásokra válaszoltak.