Reformáció Itáliában a 16. században - Hajnóczi , Kristóf (Egyháztörténeti Szemle, 2024)
A cikk egy rövid összefoglalása a protestáns reformáció eszméi itáliai megjelenésének, elterjedésének, visszahúzódásának majd eltűnésének a 16. században. Áttekinti a kapcsolódó itáliai szellemi áramlatokat, megmutatja az érintett területeket, végighalad a vonatkozó olasz szakirodalom által követett korszakoláson, ismertet számadatokat, bemutatja a legjelentősebb érintett csoportokat és közösségeket, valamint röviden ismerteti a bibliafordításokat és a két legjelentősebb művet, melyek az itáliai protestáns reformációhoz köthetők.