Ének- és zeneoktatói személyzet a kolozsvári református teológiai fakultáson a 20. század első felében - Füstös, Paul-Gabriel (Egyháztörténeti Szemle, 2024)
A felekezeti ének- és zeneoktatás kérdésköre az oktatástörténet fontos részét képezi. Az erdélyi református tanintézményekben a muzikális nevelés hosszú és érdekes múlttal rendelkezik. Ennek feltárása a pedagógiai és didaktikai folyamatok illetve módszerek megértése mellett belátást enged az egykori liturgikai metódusba is. A protestáns lelkészképzés mindig is különös hangsúlyt fektetett az egyházi ének- és zeneoktatásra, amelyre többek között a hatékony misszió eszközeként tekintettek. Jelen tanulmány az erdélyi református lelkészképzés oktatástörténetének egy szegletébe kíván betekintést nyújtani, nevezetesen a Kolozsvári Református Teológiai Fakultáson folyó 20. század eleji ének- és zeneoktatásba, közelebbről pedig a szóbanforgó katedra tanárainak életébe és munkásságába. A kutatás elsősorban az intézmény évente kiadott értesítőiben fellelhető adatokra támaszkodik, emellett pedig igyekszik a témát részlegesen érintő, meglehetősen kevés egyéb szakirodalomra is reflektálni.
Keywords: Array; Array; Array; Array