Az állam és az egyház viszonya: Karl Barth 1936-ban Sárospatakon tartott előadása - Dienes , Dénes (Egyháztörténeti Szemle, 2023)
Karl Barth (1886-1968) 1936. évi mag yarországi látogatása nem teológiai légüres tér-ben ment végbe, mert a református teológiai gondolkodást megújító tanítása már is-mert volt Mag yarországon és Erdélyben, sőt annak recepciója is elkezdődött az 1930-as évek elején. A Sárospataki Teológiai Főiskola tiszteletbeli tanárává választotta, s a jeles svájci teológus, nyilvánvalóan a Barmeni Hitvallás megszületésének történelmi helyzetére utalva, székfoglaló előadását az állam és az eg yház viszonyának összefüggé-seit elemezve tartotta meg. Előadásának címe – Népeg yház, szabad eg yház, hitvalló eg yház – már jelezte, hog y Barth látásában az eg yház, az államhoz való viszonyát te-kintve, lényegében ezt a háromféle alakot öltheti. Azt is hangsúlyozta, hog y az eg yház viszonyát az államhoz mindig az utóbbinak magatartása határozza meg. Az eg yház válaszol az állam elhatározó lépéseire, s ez a válasz feltétlenül lényegéből fakadó kell, hog y leg yen, tehát küldetésére nézve és a Krisztushoz való viszonya összefüggésében lehet helyes.